A digitális írástudatlanság, az információs társadalmi kirekesztettség és a digitális megosztottság mind olyan fogalmak, melyek negatív jelentéstartalommal épültek be a köztudatba az információs társadalom fejlesztéséért folytatott harc közben. Ezen tényezők megszűntetésére megoldást kell találni, a negatív jelentéstartalmakat pedig fel kell oldani a fejlődés során.

Ebben a folyamatban pedig kulcsszerepük van a Programban résztvevő eTanácsadóknak. Az eTanácsadó az a természetes személy, aki az eMagyarország Pontokon, illetve a különböző szolgáltató terekben az Internet, az elektronikus ügyintézés és az elektronikus közszolgáltatás előnyeinek megismertetését végzi.

Az eTanácsadók munkája nagyban elősegíti, hogy az érdeklődők könnyen beilleszkedhessenek az információs társadalomba. A különböző települések eMagyarország Pontot üzemeltető intézményei általában nem alkalmaznak teljes munkaidőben foglalkoztatott eTanácsadót vagy szakembert, aki segítséget nyújt a látogatóknak, azonban minden ilyen közösségi ponton rendelkezésre áll olyan személy, aki bármikor segíti az eligazodást.

Az eTanácsadók olyan képzett szakemberek, akik az eMagyarország Pontokon népszerűsítik az elektronikus közszolgáltatásokat, segítenek az Ügyfélkapu, az okmányirodák, az adóügyek, a nyugdíj, a társadalombiztosítás vagy a közművek szolgáltatásainak igénybevételében; továbbá segítenek az elektronikus ügyintézésben, az elektronikus banki és biztosítási ügyintézésben, illetve az elektronikus felvételi rendszer, vagy akár a szabadidős szolgáltatások igénybevételében.

Az eTanácsadói tevékenység megtisztelő és felemelő, hiszen az eTanácsadóként működő személy az emberek bizalmát élvezi. Ezt bizonyítja, hogy az ország közel 1300 eMagyarország Pontján közel 2000 eTanácsadó tevékenykedik, és segíti a helyi emberek ügyeinek korszerű intézését. Ezek az emberek a helyi közösségek megbecsült tagjai, mert nem csak az informatika világában tudnak segíteni a lakosságnak, hanem munkájukkal megteremthetik a helyi emberek jobb boldogulását, javíthatják esélyeiket, hogy a folyamatosan megújuló világunkban is megtalálják helyüket. Tulajdonképpen tágabbra nyitják azt az ajtót, amin keresztül az állampolgárok beléphetnek a magyar információs társadalomba!