Computer Devices Set

Előbb vagy utóbb a számítógép indulása még akkor is döcögőssé válik, ha semmilyen felesleges programot nem töltünk le rá, és a vírusirtóval is rendszeresen átvizsgáljuk. Szerencsére van rá mód, hogy gyorsítsunk a folyamaton.

1. Tartsa tisztán az asztalt

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felgyorsítsuk a rendszer indulását az, ha megtisztítjuk az asztalt a felesleges fájloktól. Minél több kép-, videó- és/vagy hangfájlt hagyunk elől, annál lassabban indul majd a gép. Az Asztal ugyanis nem csak egy mappa, a bootoláskor ezek is betöltődnek a RAM-ba, ami felesleges időt és erőforrást igényel.

Mashable javaslata alapján a programokat érdemes a tálcán rögzíteni, ha pedig már a képernyő felét a fájlok ikonjai foglalják el, érdemes megtisztítani az asztalt.

2. Ne hagyja, hogy automatikusan induljanak a programok

Attól függetlenül, hogy bizonyos programokból – például Skype, Spotify – kilépünk, még nem jelenti azt, hogy a következő bekapcsoláskor nem indulnak el újból automatikusan. Ez pont úgy el tudja szívni az erőforrást, ahogy az Asztalon tárolt nagy méretű fájlok. Ezek telepítéskor többnyire megkérdezik, hogy automatikusan induljanak-e, később azonban lehet, hogy csak nehezen lehet rábukkanni a beállítás módosítására.

Erre lehet megoldás, ha a Windows keresőjébe beírjuk az msconfig parancsot, majd megnyitjuk a Rendszerkonfigurációt. Itt a Szolgáltatások fülre kattintva megnézhetjük, melyik programok indulnak el a bekapcsoláskor automatikusan. Hogy nehogy valamilyen fontos Microsoft-szolgáltatást lőjünk le, érdemes kipipálni a bal alsó sarokban lévő Az összes Microsoft szolgáltatás elrejtése dobozt. Ha a megfelelő pipákat kiszedtük, elég csak azAlkalmazás gombra kattintani, így a következő alkalommal már gyorsabb lehet a bootolás.

3. Törölje az ideiglenes fájlokat

Régi módszer, de kifejezetten hatásos. Minél többet internetezik valaki, annál több ideiglenes fájl és süti tárolódik a gépen, ami egy idő után belassíthatja a rendszert. A böngésző lassúvá válik, ha a cache memóriában kell eltárolni valamit – például űrlapok kitöltési adatait. Ilyenkor érdemes a böngésző beállításainál törölni a sütiket és kitakarítani a gyorsítótárat. Bár a következő alkalommal valószínűleg ismét elmentjük majd a bejelentkezési adatokat, és a rendszer lassan ismét megtelik, időről időre nem árt ezeket üríteni.

Forrás: HVG

2016. március 22. 15:56 | Egyéb